Specii de salvia native în România

Specii de salvia native în România

Pe pajiștile și în pădurile României, Salvia se dezvăluie în toată splendoarea sa. Printre speciile native, în flora spontană din România, există mai multe specii de Salvia (cunoscută popular ca „jales”, „salvie” sau „ciocârlan”), printre care se numără:
Salvia nemorosa (Salvie de pădure) - Se întâlnește în habitate mai uscate, cum ar fi pajiștile și luminișurile, având flori mov sau violet.
Salvia aethiopis (Jaleș alb, Salvie etiopiană) - O specie mai rară, caracterizată prin frunze albicioase și flori albe sau galben-pal, care crește în locuri aride sau pe dealuri.
Salvia glutinosa (Jaleș lipicios) - Această specie se găsește în păduri umede și are frunze mari, lipicioase, și flori galben-deschis.
Salvia verticillata (Salvie vârtoasă sau Salvia Liliac) - O specie perenă ce crește în pajiști și margini de drum, având flori violet pal, dispuse în verticile.
Salvia transsilvanica (Salvie de Transilvania) - Originară din regiunea Transilvaniei, această specie se găsește în pajiști și locuri stâncoase. Este cunoscută pentru florile sale violet-albăstrui.
Salvia sclarea (Iarba Sf. Ioan) - Găsită în zonele uscate și stâncoase, flori mari, roz-violet, cunoscută și pentru utilizările sale medicinale.
Salvia revelata - Recent documentată, această specie nativă din Dobrogea preferă solurile calcaroase și are flori de un alb pur.
Salvia pratensis (Jaleș de câmp) - O specie comună în pajiști și margini de păduri, apreciată pentru florile sale albastre-violet.
Înapoi la blog

Scrieți un comentariu

Rețineți: comentariile trebuie să fie aprobate înainte de publicare.